Max Verstappen (coureur)

 

Max Verstappen Max Verstappen tijdens de GP van Maleisië 2016 Algemene informatie Nationaliteit  Nederland
 België Geboorteplaats Hasselt, België Geboortedatum 30 september 1997 Formule 1-carrière Actieve jaren 2015 - heden Teams Toro Rosso (2015-2016)
Red Bull (2016-heden) Aantal races 37 Overwinningen 1 Aantal podia 6 Totaal punten 214 Eerste grand prix Australië 2015 Eerste overwinning Spanje 2016 Laatste overwinning Spanje 2016 Laatste grand prix Verenigde Staten 2016 Portaal    Sport
Autosport

Max Emilian Verstappen (Hasselt, 30 september 1997) is een autocoureur met de Nederlandse en Belgische nationaliteit die onder de Nederlandse vlag rijdt.[1] Hij rijdt in de Formule 1 voor Red Bull Racing.

Verstappen maakte op 15 maart 2015 zijn Formule 1-debuut tijdens de GP van Australië, voor Toro Rosso. Zodoende werd hij op een leeftijd van 17 jaar en 166 dagen de jongste debutant aller tijden binnen de Formule 1. Een seizoen later behaalde hij op 15 mei 2016 in dienst van Red Bull Racing zijn eerste podiumplaats in een GP, toen hij de GP van Spanje won. Hiermee was hij op een leeftijd van 18 jaar en 228 dagen de jongste leider in een GP, jongste coureur op het podium en jongste winnaar van een GP ooit. Hij was daarnaast ook de eerste Nederlandse winnaar in de Formule 1. Ook gemeten naar het aantal behaalde klassementspunten is Verstappen de meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureur ooit.

 

Inhoud

 

Karting

Belgische competitie en BeNeLux

Verstappen begon in 2005 op zevenjarige leeftijd met karten bij het Limburgse Karting Genk en werd direct kampioen in de Miniklasse van het Belgisch kampioenschap. In 2006 werd hij in dezelfde klasse weer kampioen door alle 21 races te winnen. In 2007 won hij in de wat hogere Rotax Mini Maxklasse alle 18 races. In 2008 kwam hij uit in drie kampioenschappen. Opnieuw in de Rotax Mini Max klasse won hij 16 van de 18 races. Daarnaast reed hij in het BeNeLux kampioenschap in de Rotax Mini Maxklasse, een competitie met twaalf races in drie weekenden waarin hij elf wedstrijden wist te winnen. Omdat Verstappen gedurende het seizoen 2008 elf jaar werd, mocht hij ook uitkomen in de Cadetklasse in het Belgisch kampioenschap en werd ook daar kampioen met elf zeges in twaalf races. Vanwege zijn leeftijd kwam hij in 2009 noodgedwongen weer in dezelfde kampioenschappen uit als in 2008 en won ze allemaal.

KF3-klasse

In 2010 was Verstappen oud genoeg om uit te komen in de KF3-klasse. Hij deed mee aan diverse kampioenschappen in deze klasse: de Wintercup-wedstrijd in Lonato (Italië), het WSK Euro Series kampioenschap, het WSK World Series kampioenschap, het CIK-FIA European kampioenschap en de CIK-FIA World Cup. In 2011 kwam hij in dezelfde klasse uit in de KF3 WSK Euro Series, het CIK-FIA European Championship en daarnaast nog een drietal raceweekenden. Hoewel hij een weekend van de WSK Euro Series miste vanwege een blessure, schreef hij het kampioenschap op zijn naam.

2012

In 2012 kwam Verstappen uit in verschillende kartklasses: de KF2, de KF1 en de KZ2. Hij begon het seizoen weer in de KF2-klasse. Vanwege zijn leeftijd mocht hij later in 2012 voor het eerst meedoen aan de KF1-klasse, de hoogste klasse in het karting. Daarnaast debuteerde hij in de KZ2-klasse, een klasse met een handbediende versnellingsbak.

Verstappen was in de KF1-klasse erg snel maar viel tweemaal uit door problemen aan zijn auto. In de KZ2-klasse wist hij één overwinning te behalen, deze overwinning behaalde hij tijdens zijn debuut. De rest van het 2012 seizoen werd vooral gekenmerkt door ongelukken en mechanische pech. Hoewel hij in de kwalificaties snel was bleven mooie resultaten uit.

in de KF2-klasse leek Verstappen kampioen te worden, met twee overwinningen en een tweede en derde plaats. Echter, tijdens de kwalificaties van het tweede raceweekend was hij in botsing gekomen met de Britse coureur Benjamin Barnicoat toen die zijn koppositie probeerde terug te pakken door de bocht af te snijden. Beide rijders vielen hierdoor terug in het veld. De wedstrijdleiding besloot enkel Verstappen te straffen voor de actie. Het team kondigde aan hiertegen in beroep te gaan, zodat hij alsnog als negende mocht starten voor de eerste finalerace. Nadat hij die gewonnen had, reed hij de laatste race op safe en werd derde. Toen bleek dat de protestprocedure niet correct gevolgd was, werd Verstappen uiteindelijk voor beide races uit de uitslag geschrapt.

Omdat het slechtste resultaat van het kampioenschap wordt geschrapt, en hij dus uit beide races van tweede raceweekend was geschrapt, telde ook zijn tweede plaats in het eerste raceweekend niet. Hierdoor viel Verstappen terug naar de tiende plaats in het kampioenschap en werd Barnicoat kampioen.

2013

In 2013 is Verstappen kampioen geworden in alle kartkampioenschappen waarin hij meedeed. Hij is onder andere wereldkampioen geworden in de KZ-klasse, waarbij de coureurs in schakelkarts rijden. Ook werd hij derde in de KF-klasse, waarbij hij de eerste race won, maar gediskwalificeerd werd in de tweede race in Bahrein door een botsing met Nicklas Nielsen. Hij sloot hiermee een goed jaar af.

Na afloop van het seizoen testte Verstappen met verschillende teams uit de Eurocup Formule Renault 2.0. Op 18 december 2013 maakte hij ook zijn testdebuut in de Formule 3. Op uitnodiging van Team Motopark mocht hij twee dagen testen op het circuit van Valencia in Spanje.

Formulewagens

Florida Winter Series

Verstappen maakte zijn autosportdebuut op uitnodiging van de Ferrari Driver Academy in de Florida Winter Series, waar kampioenen uit verschillende kart- en autosportklassen het in Formule Abarth-bolides tegen elkaar opnamen gedurende twaalf races.[2] Op 5 februari won Verstappen op de Palm Beach International Raceway zijn eerste race in dit kampioenschap tijdens het tweede raceweekend, na gestart te zijn vanaf poleposition.[3] Op 19 februari won hij ook een race op Homestead-Miami Speedway door de Canadese coureur Nicholas Latifi met vier duizendste van een seconde te verslaan.[4]

Formule 3

 
Max Verstappen in de Formule 3, 2014

Verstappen maakt in 2014 zijn officiële autosportdebuut in het Europees Formule 3-kampioenschap voor Van Amersfoort Racing.[5] Op 4 mei won hij in zijn zesde Formule 3-start de derde race op de Hockenheimring na van pole positie gestart te zijn. Ook in de tweede race stond hij op pole, maar hier moest hij voor de start van de race opgeven vanwege een probleem met zijn versnellingsbak.[6] Op Spa-Francorchamps werd hij de eerste coureur in 2014 die drie overwinningen in één weekend behaalde. Een week later op de Norisring won hij opnieuw drie races op rij. Op de Nürburgring won hij zijn achtste race.

Tevens won Verstappen in 2014 de Masters of Formula 3 op het Circuit Park Zandvoort voor het team Motopark Academy.[7] Hij startte de race van pole position en won met zes seconden voorsprong op zijn Europees Formule 3-teamgenoot Jules Szymkowiak.

Formule 1

 
Max Verstappen in een Toro Rosso in actie tijdens de GP van Maleisië 2015.

Op 12 augustus 2014 werd bekendgemaakt dat Verstappen per direct onderdeel uitmaakte van het Red Bull Junior Team.[8] Een dag later werd bekend dat Verstappen in 2015 voor het satellietteam van Red Bull, Toro Rosso in de Formule 1 zou uitkomen. Op 18 augustus werd dat nieuws ook officieel bevestigd door Red Bull. Hij verving bij het Italiaanse team Jean-Éric Vergne[9] en werd de teamgenoot van de eveneens debuterende Carlos Sainz jr.[10] Op 26 augustus 2014 reed hij voor het eerst in een Formule 1-auto op de Rockingham Motor Speedway,[11] ter voorbereiding op VKV City Racing, waar hij een demonstratie gaf.[12] Op 10 september reed Verstappen 395 kilometer op de Adria International Raceway met de Toro Rosso uit 2012 om zich te kunnen kwalificeren voor een superlicentie.[13] Op 29 september kon hij deze superlicentie in ontvangst nemen, waarna direct bekend werd dat hij tijdens de Grand Prix van Japan zijn eerste vrije training in de Formule 1 mocht rijden voor Toro Rosso als vervanger van Jean-Éric Vergne.[14] Met zeventien jaar en drie dagen was hij hiermee de jongste coureur die ooit in actie kwam tijdens een Formule 1-raceweekend, ruim twee jaar jonger dan de vorige recordhouder Sebastian Vettel. Tijdens deze vrije training zette Verstappen de twaalfde tijd neer en gaf hiermee slechts vier tienden toe op teamgenoot Daniil Kvyat. Hij moest wel enkele minuten voor het eind van de training zijn auto langs de baan zetten vanwege een probleem met de motor.[15]

2015

Verstappen maakte op 15 maart 2015 zijn Formule 1-debuut tijdens de Grand Prix van Australië in Melbourne. Gedurende het seizoen 2015 reed Verstappen met startnummer 33.[16] In zijn eerste race reed Verstappen in negende positie, toen hij getroffen werd door een motorprobleem.[17] In zijn tweede race op 29 maart scoorde hij zijn eerste WK-punten door als zevende te finishen tijdens de Grand Prix van Maleisië. Hij werd daarmee de jongste coureur ooit die dit presteerde. Verstappen eindigde het seizoen op de twaalfde plaats in het kampioenschap. Zijn beste resultaten waren twee vierde plaatsen tijdens de Grands Prix van Hongarije en de Verenigde Staten. Veel teambazen waren onder de indruk van de diverse bijzondere inhaalacties die hij onder andere liet zien in de Grand Prix Formule 1 van België 2015.[18]

Aan het einde van het jaar ontving hij een aantal prijzen: hij kreeg de Rookie of the Year award, de prijs voor de beste inhaalactie van het seizoen, de FIA Action of the Year award en de FIA Personality of the Year award.[19]

2016

 
Max Verstappen wint de GP van Spanje.

Verstappen komt in zijn tweede Formule 1-seizoen wederom uit voor het team van Scuderia Toro Rosso; teamgenoot blijft de Spanjaard Carlos Sainz jr. In 2016 komen de rijders in actie in de STR11, die wordt aangedreven met een Ferrari V6-motor uit 2015. In de eerste races van het seizoen eindigde hij achtereenvolgens als tiende, zesde en achtste, alvorens in de Grand Prix van Rusland vanaf een zesde plaats uit te vallen met een motorprobleem.

Op 5 mei 2016 maakte Red Bull Racing bekend dat Verstappen per direct de plaats van Daniil Kvyat overnam.[20] Als reden werd gegeven dat Kvyat de druk niet aan kon; hij werd gewisseld naar het team van Toro Rosso.

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje, zijn debuut in een Red Bull RB12, bereikte hij de vierde startpositie. Een dag later, op zondag 15 mei, won hij de race en werd hij, op de leeftijd van 18 jaar en 227 dagen, zowel de eerste Nederlandse als de jongste winnaar ooit van een Formule 1 Grand Prix.

Met zijn kwalificatie op de tweede positie voor de Grand Prix Formule 1 van België haalde hij het beste kwalificatieresultaat ooit voor een Nederlander, voor Jan Lammers zijn vierde plaats tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten West in Long Beach 1980.

Carrière-overzicht

Karting

Ereplaatsen

Jaar Evenement Klasse Resultaat Bijzonderheden 2006 Belgisch Kampioenschap Mini klasse 1 21 races ongeslagen 2007 Belgisch Kampioenschap Mini klasse 1 18 races ongeslagen Nederlands Kampioenschap Mini klasse 1 4 races ongeslagen 2008 Belgisch Kampioenschap Mini klasse 1 18 races 16x winst Belgisch Kampioenschap Cadet 1 12 races 11x winst Benelux Karting Series Mini klasse 1 12 races 11x winst 2009 Belgisch Kampioenschap Mini klasse 1 21 races ongeslagen Belgisch Kampioenschap KF5 1 12 races 11x winst Benelux Karting Series Mini Max klasse 1 12 races 11x winst 2010 Bridgestone-Cup Final KF3 1 WSK Nations Cup KF3 1 CIK-FIA World Cup KF3 2 WSK World Series KF3 1 Winter Cup KF3 2 WSK Euro Series KF3 1 Jaar Evenement Klasse Resultaat 2011 WSK Euro Series KF3 1 Winter Cup KF3 2 1e ronde WSK Master Series KF3 3 2012 Winter Cup KF2 1 WSK Master Series KF2 1 1e ronde BNL Karting Series KF2 1 FIA World Cup KF2 2 2013 Winter Cup KF2 1 WSK Master Series KF2 1 WSK Euro Series KF1 1 FIA European Championship KZ 1 FIA European Championship KF 1 FIA World Championship KZ 1 FIA World Championship KF 3

Formule 3

Seizoen Series Team Races Wins Pole positie Snelste Ronden Podiums Punten Positie 2014 Florida Winter Series N/A 12 2 3 3 5 N/A N/A Europees Formule 3-kampioenschap Van Amersfoort Racing 33 10 7 7 16 411 3 Masters of Formula 3 Motopark Academy 1 1 1 0 1 n/a 1 Grand Prix van Macau Van Amersfoort Racing 1 0 0 1 0 n/a 7 Jaar Inschrijving 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 POS Punten 2014 Van Amersfoort Racing SIL
1

Ret SIL
2

5 SIL
3

2 HOC
1

Ret HOC
2

DNS HOC
3

1 PAU
1

3 PAU
2

Ret PAU
3

Ret HUN
1

Ret HUN
2

16 HUN
3

4 SPA
1

1 SPA
2

1 SPA
3

1 NOR
1

1 NOR
2

1 NOR
3

1 MSC
1

3 MSC
2

Ret MSC
3

2 RBR
1

5 RBR
2

4 RBR
3

12 NÜR
1

1 NÜR
2

Ret NÜR
3

3 IMO
1

Ret IMO
2

2 IMO
3

1 HOC
1

1 HOC
2

5 HOC
3

6 3 411

Formule 1

Seizoen Inschrijving Chassis Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pos Punten 2014 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR9 Renault Energy F1-2014 1.6 V6 AUS MAL BHR CHN SPA MON CAN OOS GBR DUI HON BEL ITA SIN JPN
TC RUS VST
TC BRA
TC ABU - - 2015 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR10 Renault Energy F1-2015 V6 AUS
DNF MAL
7 CHN
17† BHR
DNF SPA
11 MON
DNF CAN
15 OOS
8 GBR
DNF HON
4 BEL
8 ITA
12 SIN
8 JPN
9 RUS
10 VST
4 MEX
9 BRA
9 ABU
16 12 49 2016 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR11 Ferrari 060 V6 AUS
10 BHR
6 CHN
8 RUS
DNF 6* 165* Red Bull Racing Red Bull RB12 TAG Heuer F1-2016 V6 SPA
1 MON
DNF CAN
4 EUR
8 OOS
2 GBR
2 HON
5 DUI
3 BEL
11 ITA
7 SIN
6 MAL
2 JPN
2 VST
DNF MEX BRA ABU 2015 2016* Totaal Aantal races 19 18 37 Aantal zeges 0 1 1 Aantal pole-positions 0 0 0 Aantal snelste ronden 0 0 0 Aantal podiumplaatsen 0 6 6 Aantal WK-punten 49 165 214 Eindstand WK 12 -

* Seizoen nog bezig.

Formule 1 records

Record Leeftijd Race Jongste coureur in actie tijdens een Grand Prix-weekend 17 jaar, 3 dagen Japan 2014 Jongste coureur gestart in een Grand Prix 17 jaar, 166 dagen Australië 2015 Jongste coureur die WK-punten scoort 17 jaar, 180 dagen Maleisië 2015 Jongste Grand Prix-winnaar 18 jaar, 227 dagen Spanje 2016 Jongste coureur op het podium 18 jaar, 227 dagen Spanje 2016 Jongste leider van een Grand Prix 18 jaar, 227 dagen Spanje 2016 Jongste coureur op de eerste startrij van een Grand Prix 18 jaar, 330 dagen België 2016

Privé

Verstappen is de zoon van de Nederlander Jos Verstappen, een ex-Formule 1-coureur, en de Belgische Sophie Kumpen, die vroeger op hoog niveau kartte. Verstappen heeft hierdoor vanaf zijn geboorte een dubbele nationaliteit. Na de echtscheiding van zijn ouders groeide hij op bij zijn vader. Verstappen heeft een zus en een halfzus.

Bronnen, noten en/of referenties

 

 

 

  1. (en) redbullracing.com. New line up for Spain Geraadpleegd op 16 mei 2016
Zie de categorie Max Verstappen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.