'

Lewis Hamilton

 

Lewis Hamilton Lewis Hamilton in 2016 Algemene informatie Nationaliteit  Verenigd Koninkrijk Geboorteplaats Stevenage Geboortedatum 7 januari 1985 Formule 1-carrière Actieve jaren 2007-heden Teams McLaren (2007-2012)
Mercedes (2013-heden) Aantal races 185 Kampioenschappen 3 (2008, 2014, 2015) Overwinningen 50 Aantal podia 101 Totaal punten 2172 Aantal polepositions 58 Aantal snelste rondes 31 Eerste grand prix Australië 2007 Eerste overwinning Canada 2007 Laatste overwinning Verenigde Staten 2016 Laatste grand prix Verenigde Staten 2016 Portaal    Sport
Autosport

Lewis Carl Davidson Hamilton (Stevenage (Hertfordshire), 7 januari 1985) is een Engelse Formule 1-coureur en drievoudig wereldkampioen (2008, 2014 en 2015), die sinds 2013 voor het team van Mercedes rijdt. Lewis Hamilton is de eerste gekleurde rijder die een wereldtitel in de Formule 1 heeft gewonnen. Hamilton debuteerde als Formule 1-coureur in 2007, het jaar waarin hij als tweede rijder naast Fernando Alonso voor het McLaren team uitkwam. Hij had een relatie met de Amerikaanse zangeres Nicole Scherzinger.

 

Inhoud

 

Carrière in de autosport

Formula Renault

Na het winnen van verschillende kartingkampioenschappen werd Hamilton gecontracteerd door het team van McLaren uit Woking. Zij gaven hem op veertienjarige leeftijd een"development contract". Dit gaf hem een enorme duw in de rug voor zijn racecarrière. Hij ging door met winnen in het Europese Kartkampioenschap in 2000, en hij racete ook in 2001 in de raceklasse Formula Renault UK. In z'n eerste jaar werd hij vijfde in dit kampioenschap. In 2002 werd hij derde en behaalde hij drie overwinningen. In de Formula Renault EuroCup behaalde hij één overwinning.
In 2003 boekte hij z'n eerste grote succes: hij werd kampioen met tien overwinningen, reed negen keer de snelste rondetijd en behaalde elf polepositions. Hij was al kampioen twee wedstrijden voor het einde.

Formule 3

In 2004 stapte Hamilton over naar de Formule 3 Euroseries. In de eindrangschikking werd hij vijfde met één overwinning en twee keer een derde plaats. Hij won ook nog de Bahrain F3 Superprix. Hij behaalde in de 2005 Formule 3 Euroseries met ASM Dallara-Mercedes vijftien overwinningen en dertien polepositions. Ook won hij de prestigieuze BP Ultimate Masters of Formula 3 op het Zandvoortse circuit, racend voor het dominante ASM-team met de superieure Mercedes HWA-motor, zijn tweede team in die categorie na in 2004 voor Manor Motorsport te hebben gereden.

GP2

In 2006 nam Lewis Hamilton deel aan de GP2 Series, rijdend voor het ART Grand Prixteam als vervanger van de kampioen van het jaar ervoor, Nico Rosberg, die naar de Formule 1 was overgestapt als tweede rijder voor het Williams F1 Team. Zijn performance in de GP2 was adembenemend. In de Europese GP2-race won hij beide races. Vervolgens werd hij de tweede coureur naast kampioen Rosberg, die beide races in één weekend won en in Monaco won hij vanaf poleposition. Hij herhaalde deze dubbele winst op Silverstone en werd de eerste GP2-coureur die beide heats won tijdens twee races. Hij veroverde de GP2-titel in de op een na laatste race, winnend van Nelsinho Piquet, en daarbij verschalkte hij ook zijn meer ervaren teamgenoot Alexandre Prémat.

Formule 1

Seizoen 2007

Na een lange tijd van speculaties of hij, Pedro de la Rosa dan wel Gary Paffett zouden rijden voor McLaren naast wereldkampioen Fernando Alonso voor het Formule 1-seizoen 2007, werd Hamilton eind 2006 benoemd tot tweede coureur.

Bij zijn Formule 1-debuut in Albert Park voor de Australische Grand Prix kwalificeerde Hamilton zich als vierde en sloot hij uiteindelijk de race op een derde plek af achter zijn teamgenoot Fernando Alonso en Kimi Räikkönen in diens Ferrari. Hij was de eerste coureur die in zijn eerste Grand Prix het podium wist te halen sinds Jacques Villeneuve in 1996.

 
Lewis Hamilton in actie voor McLaren in de GP van Maleisië in 2007.

Voor de tweede Grand Prix van Maleisië op Sepang International Circuit kwalificeerde hij zich net als in Melbourne als vierde. Na een indrukwekkende start en beginfase, waarbij hij als een ervaren Formule 1-piloot beide Ferrari-coureurs de voet dwars zette, eindigde Hamilton de race op een tweede plaats achter teamgenoot Fernando Alonso.

In zijn derde Formule 1-race in Bahrein schreef Hamilton geschiedenis door in zijn eerste drie races als Formule 1-coureur telkens op het podium te finishen. Hij is de eerste debutant in de geschiedenis van de Formule 1 die dit weet te presteren. Zondag 13 mei 2007 eindigde hij weer op het podium tijdens de GP van Spanje op het circuit van Catalunya. Door dit resultaat nam hij voor het eerst in het seizoen 2007 de leiding in het kampioenschap. Bovendien brak hij het record van de jongste WK-leider uit de geschiedenis. Het vorige stond op naam van Bruce McLaren, stichter van Hamiltons team.

Op 9 juni 2007 slaagde Lewis Hamilton erin zijn eerste poleposition te realiseren in Canada. De volgende dag won hij ook de eerste Grand Prix uit zijn carrière. Een week later, op zaterdag 16 juni, veroverde hij z'n tweede poleposition, en op zondag 17 juni 2007 won hij zijn tweede Grand Prix, de Grand Prix van de Verenigde Staten op het circuit van Indianapolis. In Frankrijk eindigde hij vervolgens op de derde plaats, om zich de week erna in eigen land tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië zijn derde poleposition toe te eigenen, maar hij kon die voor zijn thuispubliek niet verzilveren en werd derde. Het was wel zijn negende podiumplaats op rij.

Bij de kwalificatieritten voor de Grand Prix van Europa op de Nürburgring belandde hij na een klapband met hoge snelheid in de bandenmuur. Hamilton kwam ongedeerd uit de crash, maar kon wel pas vanaf de tiende plaats van start gaan. Na een tumultueus verlopen regenrace eindigde hij als negende. Nadat hij bij de negen eerste Grote Prijzen uit zijn carrière telkens op het podium stond, was dit de eerste maal dat hij geen punten scoorde. Door de overwinning van zijn ploeggenoot Fernando Alonso naderde deze in de stand om het WK Hamilton tot op twee punten.

Twee weken later reed hij bij de kwalificatieritten voor de Grand Prix van Hongarije aanvankelijk de tweede tijd. Omdat zijn ploegmaat Fernando Alonso tegen het einde van de kwalificatiesessie doelbewust onnodig lang in de pits bleef staan, vertrok Hamilton te laat om nog een snelle ronde te kunnen rijden. Alonso werd door de FIA vijf plaatsen achteruit gezet op de startgrid, zodat Hamilton onverwacht vanaf poleposition kon starten. Hij won de wedstrijd en liep in de stand om het wereldkampioenschap opnieuw uit tot op zeven punten van Alonso.

In Turkije werd Hamilton getroffen door een bandenprobleem, maar wist de pits te bereiken en werd vijfde.

In de Grote Prijs van Italië pakte hij samen met Alonso een dubbel in de thuisrace van aartsrivaal Ferrari, door de race als tweede te beëindigen.

Deze prestatie werd gevolgd door een vierde plaats in België op het circuit van Spa-Francorchamps.

Op 30 september 2007 nam Hamilton in Japan een grote stap richting wereldtitel, door in een chaotische regenrace soeverein naar de overwinning te koersen, terwijl titelrivaal Alonso door een crash uitviel. Na deze race stond Hamilton twaalf punten voor op Alonso en zeventien punten op Räikkönen, met nog twee races te gaan en dus twintig punten te verdelen.

In China ‒ op 7 oktober ‒ leidde hij de race gedurende 29 ronden, totdat hij door te ver versleten banden onvoldoende tempo kon blijven maken en ingehaald wordt door Räikkönen. Bij het inrijden van de pitsstraat slipte zijn auto en kwam vast te zitten in een grindbak, waardoor zijn race vroegtijdig eindigde en zijn kans om reeds bij deze ‒ voorlaatste ‒ race de wereldtitel te bemachtigen, in rook opging. Martin Whitmarsh zou later verklaren, dat het team verantwoordelijk was voor het te laat plannen van de pitsstop, wat weer werd veroorzaakt door de steeds wisselende weersomstandigheden. Doordat hij geen punten scoorde, werd zijn voorsprong op Alonso gereduceerd tot vier, die op Räikkönen tot zeven punten.

In Brazilië ‒ op 21 oktober ‒ had Hamilton de beste papieren om wereldkampioen te worden, maar kwam slecht weg bij de start. Zowel Raikkonen als Alonso haalden hem in. In een poging Alonso direct weer te passeren, schoot Hamilton uit de bocht. Hij kwam terug op de baan, maar even later viel zijn McLaren tijdelijk stil (beweerd werd, dat Hamilton per ongeluk de auto in zijn neutraal zette). Hamilton begon aan een knappe inhaalrace, maar de voor de wereldtitel benodigde vijfde plaats bleef ver weg. In de eindstand van het WK werd hij tweede met één punt minder dan de nieuwe wereldkampioen Kimi Räikkönen en gelijk met uittredend wereldkampioen Fernando Alonso. Hamilton werd als tweede geclassificeerd in de eindstand, omdat hij één tweede plaats méér had dan zijn teamgenoot.

Op 3 december won Hamilton drie Autosport Awards, namelijk de Rookie of the Year award, de British Competition Driver en de International Racing Driver.

Seizoen 2008

Op 18 januari werd bekendgemaakt, dat Lewis Hamilton zijn contract bij McLaren had verlengd tot en met 2012.[1] Alonso vertrok naar Renault, waarna Heikki Kovalainen zijn nieuwe teamgenoot werd.

Op 16 maart, de eerste Formule 1-wedstrijd van het seizoen 2008, won hij de GP van Australië.

Op 2 november 2008 veroverde Hamilton zijn eerste titel in de Formule 1. Het kampioenschap werd pas vergeven in de laatste race van het seizoen, die van Brazilië. Door een fikse regenbui in de laatste acht rondes van de race leek het er nog heel even op, dat Hamilton wederom het kampioenschap uit zijn handen liet glippen: hij werd immers in de laatste twee ronden ingehaald door Sebastian Vettel en lag toen op de zesde plaats, waardoor hij op 97 punten zou komen te staan. Felipe Massa, die aan de leiding lag, zou met zijn tien punten extra ook een totaal van 97 punten scoren, maar had meer overwinningen, vijf, wat hem het kampioenschap zou geven. In de laatste bocht passeerde Hamilton met veel geluk nog Timo Glock, die vanwege de regenbui bijna geen tractie meer kon vinden, omdat hij niet op regenbanden reed. Hierdoor werd hij alsnog vijfde en behaalde een eindscore van 98 punten. Met deze uitslag werd Lewis Hamilton de eerste gekleurde rijder ooit die een wereldkampioenschap in de Formule 1 op zijn naam heeft geschreven.

Seizoen 2009

Het jaar 2009 begon dramatisch slecht voor de kersverse wereldkampioen. In Australië werd Hamilton uit de uitslag geschrapt, omdat hij en het team een valse verklaring hadden afgelegd tegenover de stewards over het laten passeren van Jarno Trulli tijdens een gele vlag situatie. In de daaropvolgende drie races behaalde Hamilton wel punten voor het kampioenschap, maar de McLaren presteerde de daaropvolgende races dramatisch slecht. Het duurde tot eind juli, voordat Hamilton voor het eerst op het podium stond; in Hongarije behaalde hij de eerste plaats. Daarna volgden nog vier polepositions en een overwinning in Singapore. Ook behaalde hij nog een aantal podiumplaatsen en was hij dé man van de tweede seizoenshelft. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde in het WK met 49 punten.

Seizoen 2010

In 2010 was Hamilton teamgenoot van regerend wereldkampioen Jenson Button. McLaren bleek dat jaar te horen bij de vier topteams. Samen met Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes GP. Hamilton maakte samen met Alonso, Vettel en Webber nog een kans op de titel tot in de laatste race van 2010 in Abu Dhabi. Uiteindelijk werd hij echter geen kampioen, maar eindigde als tweede achter de nieuwe wereldkampioen Sebastian Vettel. Hamilton werd vierde in het WK van 2010 met 240 punten, zestien punten achter Sebastian Vettel.

Seizoen 2011

Het seizoen 2011 begon redelijk voor Hamilton. Na een tweede plaats in Australië en een achtste in Maleisië, won hij de Grand Prix van China. Daarna ging het echter bergafwaarts en eindigde hij nog maar vier keer op het podium, met overwinningen in Duitsland en Abu Dhabi. Hamilton eindigde als vijfde in het kampioenschap met 227 punten, waarbij hij voor het eerst in zijn carrière werd verslagen door zijn teamgenoot. Jenson Button had namelijk 270 punten, waarmee deze als tweede eindigde.

Seizoen 2012

Hamilton begon het seizoen 2012 met twee polepositions en drie derde plaatsen op rij. De eerste overwinning kwam pas in de zevende race in Canada. Verdere overwinningen volgden in Hongarije, Italië en op het nieuwe Circuit of the Americas in de Verenigde Staten. Hamilton lag ook onder andere in Singapore en Abu Dhabi nog met een ruime voorsprong aan de leiding, toen hij uitviel met technische problemen.

Op 28 september 2012 werd bekend, dat Hamilton het team van McLaren aan het einde van het seizoen zou verlaten. Hij stapte over naar het team van Mercedes GP, waar hij Michael Schumacher ging vervangen.[2]

 
Lewis Hamilton in gevecht met teammaat Nico Rosberg.

Seizoen 2013

Hamilton begon het seizoen goed met een derde plaats in de kwalificaties in Australië. Hij eindigde de race uiteindelijk op de vijfde plaats. In de tweede Grand Prix van 2013, die van Maleisië, kwalificeerde hij zich als vierde, waarna hij na een spannend gevecht met de beide Red Bulls en Nico Rosberg derde werd. Het was zijn eerste podium voor zijn nieuwe team Mercedes.
Reeds bij de volgende Grand Prix, die van China, stond hij op poleposition voor Mercedes, precies een jaar na de eerste voor Mercedes (Rosberg, China 2012). Hij eindigde de race uiteindelijk weer op de derde plaats.

Na de derde vrije training van de Grote Prijs van Bahrein werd Lewis bestraft voor het verwisselen van zijn versnellingsbak. Na zich als vierde te hebben gekwalificeerd, startte hij de race op een negende plek. Na een tactische wedstrijd eindigde hij op een vijfde plaats. Zo sprong hij in het klassement voor het WK voorbij Alonso, die een pechrace kende, naar de derde plaats.
Bij de start van de Grote Prijs van Spanje bezette Mercedes na de kwalificatie de volledige eerste startrij, met Nico Rosberg op pole en Lewis Hamilton als tweede. Tijdens de race ondervond Mercedes echter een veel te hoge bandenslijtage, waardoor beiden wegzakten in het veld. Hamilton eindigde uiteindelijk buiten de punten op de twaalfde plaats.
Ook voor de Grand Prix van Monaco kwalificeerde Hamilton zich op een tweede plaats, direct achter Nico Rosberg. Beiden startten de race goed en bleven één en twee. Maar tijdens het tactische gedoe als gevolg van een Safety Car periode viel Hamilton terug naar de vierde positie, op welke plek hij uiteindelijk ook finishte. Rosberg behaalde de eerste overwinning van het seizoen voor Mercedes.

Tijdens de Grand Prix van Canada reed Hamilton het grootste deel van de race op de tweede plaats, maar enkele ronden voor het einde werd hij ingehaald door Fernando Alonso. Hij veroverde opnieuw een podiumplaats.
De Grand Prix van Groot-Brittannië resulteerde in een vierde plaats voor Hamilton. Nadat hij in de training de snelste tijd had gerealiseerd en in de race aanvankelijk aan de leiding had gelegen, kreeg hij in de achtste ronde een klapband, waardoor hij in eerste instantie ver was teruggevallen. Hij zou echter niet de enige zijn die dit euvel overkwam en mede door het hierdoor ontstane oponthoud wist Hamilton zich uiteindelijk weer op te werken naar de vierde plaats.
Voor de Grand Prix van Duitsland stond hij weer op pole, maar na een slechte start zakte hij terug naar de derde plaats. Door de nieuwe Pirelli's had Mercedes opnieuw wat problemen met de banden. Hamilton viel ver terug, maar na een knappe eindsprint finishte hij toch nog als vijfde.

De Grand Prix Formule 1 van Hongarije ging hem beter af. De Brit stond voor de vierde keer op poleposition, maar in tegenstelling tot in de voorgaande Grand Prix-races wist hij voor te blijven en won hij de race ditmaal. Pirelli had voor deze Grand Prix opnieuw nieuwe banden ingezet, die nog verder waren verbeterd dan die bij de vorige Grand Prix in Duitsland.

De Grand Prix van België: Tijdens een kwalificatie met wisselende weersomstandigheden behaalde hij opnieuw de pole, maar tijdens de race werd hij op de Kemmel Straight ingehaald door Sebastian Vettel. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de derde plaats.

De Grand Prix van Italië was een minder groot succes. Hij kwalificeerde maar als twaalfde, maar na een sterke slotfase wist hij toch nog als negende aan de finish te komen. Ook tijdens de Grand Prix van Singapore werd hij maar vijfde in de kwalificatie. Ook de race finishte hij op de vijfde stek.

De Grand Prix van Korea leek een succes te worden. Tijdens de eerste en tweede vrije training was hij telkens de snelste. Hij kwalificeerde zich als tweede na Vettel. De race was echter minder. De banden kregen het terug hard te verduren en hij finishte uiteindelijk als vijfde.

Mercedes stopte vroeg met het ontwikkelen van de wagen, waardoor in de rest van het seizoen, een vierde plaats het hoogst haalbare was. Hamilton eindigde het kampioenschap uiteindelijk op de vierde plaats.

Seizoen 2014

Het seizoen begon veelbelovend voor Mercedes. Tijdens de pre-seizoen testen werd Mercedes als favoriet getipt voor het nieuwe seizoen, omdat de nieuwe Mercedes heel erg betrouwbaar bleek. De andere teams hadden al vele problemen ondervonden en daardoor toog Mercedes vol vertrouwen naar de seizoensopener in Australië. Lewis Hamilton behaalde de poleposition in een regenachtige kwalificatie, voor thuisrijder Daniel Ricciardo. De race was echter een minder groot succes. Hamilton viel al na drie ronden uit met een motorprobleem. Zijn teamgenoot Nico Rosberg wist de race met een grote voorsprong te winnen.

Tijdens de Grand Prix van Maleisië behaalde Hamilton opnieuw de pole positie. Het was de 33e pole in zijn carrière, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Jim Clark als Brit met de meeste pole posities. Tijdens de race kwam Hamiltons overwinning geen moment in gevaar. Hij won voor zijn teamgenoot Rosberg en Sebastian Vettel.

De voorbereiding op de Grote Prijs van Bahrein zag er veelbelovend uit voor Hamilton. In alle vrije trainingen was hij de snelste. Toch behaalde zijn teamgenoot zijn eerste poleposition van het seizoen. In de eerste bocht haalde Lewis, die beter gestart was, Rosberg in. Na enkele ronden van aanvallen liet Rosberg hem uiteindelijk begaan. Nadat aan het einde van de race echter de safety car de baan op was gekomen (na een zware crash tussen Maldonado en Gutiérrez) en Hamilton op de harde band reed, terwijl zijn teamgenoot de zachte om had, werd het toch nog spannend. Hamilton wist echter alle aanvallen af te slaan en won zo voor de eerste keer in zijn carrière de Grote Prijs van Bahrein.

Tijdens een natte kwalificatie veroverde Hamilton de pole positie voor de Grand Prix van China met meer dan een halve seconde voorsprong op Daniel Ricciardo. Tijdens de race werd Hamilton nooit bedreigd en reed hij naar zijn derde overwinning op rij, voor Rosberg, vertrokken van P4, en Fernando Alonso.

In Barcelona was het tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix van Spanje vervolgens opnieuw Lewis Hamilton die de eerste plaats veroverde. Weliswaar klaagde hij de hele tijd over overstuur, maar uiteindelijk haalde hij het met twee tiende van een seconde voorsprong op Rosberg en een seconde op Ricciardo. Ook tijdens de race was de auto niet zoals het hoorde. Na in het begin te zijn weggereden van zijn teamgenoot, werd het op het einde de race toch nog spannend. Rosberg, op de zachtere banden, kwam tot op minder dan een seconde, maar Hamilton wist hem voor te blijven en zo zijn eerste Grand Prix van Spanje te winnen, zijn vierde overwinning op rij.

Tijdens de Grote Prijs van Monaco behaalde Hamilton de tweede plaats in de kwalificatie, na een controversiële poleposition voor Rosberg. Deze verremde zich tijdens zijn laatste ronde, waardoor er gele vlaggen werden gezwaaid en Hamilton zijn tijd niet meer kon verbeteren. Tijdens de race slaagde hij er niet in om zijn teamgenoot in te halen.

Na vervolgens ook in Canada als tweede te zijn gestart, moest Hamilton ongeveer halverwege de race de strijd staken met oververhitte achterremmen en een defect aan de motor. Rosberg, die ook kampte met problemen aan motor en remmen, werd tweede en liep zo uit tot 22 punten. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo greep de problemen bij Mercedes aan om naar zijn eerste Grand Prix-overwinning ooit te koersen.
Nadat hij van de baan was geraakt in de laatste kwalificatie van de Grand Prix van Oostenrijk, die op de nieuw leven ingeblazen en tot Red Bull Ring omgedoopte A1 Ring werd gehouden, finishte Hamilton uiteindelijk als tweede, na Rosberg.

In zijn thuisrace op Silverstone startte Hamilton als zesde. De kwalificatie vond plaats onder natte omstandigheden en de Brit brak zijn laatste ronde af, doordat de eerste twee sectoren veel natter waren dan voordien. De laatste sector was echter bijna volledig droog, waardoor hij de pole aan zijn neus zag voorbijgaan. Na een zware crash van Raikkonen en het uitvallen van Rosberg, won Hamilton zijn thuisrace voor het eerst sinds 2008. In de stand om het wereldkampioenschap naderde hij Rosberg tot op vier punten.

Lewis Hamilton crashte in het eerste deel van de kwalificatie van de Grote Prijs van Duitsland vanwege een probleem met zijn remmen. Hij moest de race oorspronkelijk vanaf plaats vijftien aanvangen, maar nadat zijn versnellingsbak werd vervangen, kreeg hij nog vijf plaatsen straf op de grid. Na een indrukwekkende inhaalrace, finishte hij uiteindelijk als derde.

Tijdens de kwalificatie in Hongarije trof het noodlot Hamilton opnieuw. Een brandstoflek zorgde ervoor, dat hij de strijd al moest staken in het eerste kwalificatiedeel met een brandende auto. Terwijl hij in de race vanuit de pitsstraat vertrok, startte Rosberg (teamgenoot en, samen met Hamilton, belangrijkste kandidaat voor de titel) vanaf pole positie. Dankzij een natte baan aan het begin van de race en twee safety car situaties, kwam Lewis opnieuw als derde over de streep, vóór Rosberg. Zijn achterstand in het klassement liep terug tot elf punten.

De kwalificatie voor de Grote Prijs van België verliep goed. Slechts een probleem met de remmen zorgde ervoor, dat hij poleposition aan zijn neus zag voorbijgaan ten gunste van Rosberg. Hamilton had een zeer goede start en pakte meteen de leiding van Rosberg over. Echter, in de tweede ronde probeerde Rosberg zijn teamgenoot in te halen aan de buitenkant van Les Combes. De poging mislukte, maar Rosberg gaf niet toe. Hij bleef insturen en raakte het achterwiel van Hamilton. Een lekke band zorgde ervoor, dat Hamilton ver terugviel en met bijkomende schade aan de wagen nooit meer dichterbij kon komen. Hamilton gaf uiteindelijk enkele ronden voor het einde op.

In de Grote Prijs van Italië waren de rollen tussen beide Mercedes-coureurs weer eens omgedraaid en was het Rosberg die, vanaf plaats twee gestart, aanvankelijk aan kop reed, terwijl Hamilton vanaf poleposition enige tijd nodig had om een minder goede start goed te maken op zijn teamcollega. Die verremde zich echter tweemaal in de eerste chicane en schoot beide malen rechtdoor. De tweede keer kostte hem dat de overwinning, want toen was Hamilton inmiddels zo dichtbij dat hij de koppositie kon overnemen, om die vervolgens niet meer af te staan. Felipe Massa wist zich achter het duellerende Mercedes-tweetal in zijn Williams voor het eerst naar een podiumplek te rijden; hij werd derde.

De kwalificatie van de Grand Prix van Singapore was bijzonder spannend. Hamilton pakte uiteindelijk polepositie met zeven duizendste seconde voorsprong op zijn teamgenoot. Bovendien kreeg die reeds voor de start van de race problemen met een weigerend stuurwiel en moest vanuit de pits starten. Hamilton lag bijna de gehele race aan de leiding en won uiteindelijk voor Vettel en Ricciardo. Rosberg moest noodgedwongen opgeven en zo kwam Hamilton opnieuw aan de leiding in de WK-tussenstand.

Hamilton kwalificeerde zich als tweede voor de Grote Prijs van Japan. De race startte achter de safety car wegens te slechte weersomstandigheden. Na enkele ronden kwam die binnen en probeerde Hamilton direct Rosberg, die op pole was vertrokken, in te halen. Halverwege de race slaagde hij hierin met een gewaagde manoeuvre in de eerste bocht. De race werd uiteindelijk negen ronden eerder afgevlagd vanwege een zware crash van Jules Bianchi. Hamilton liep tot tien punten uit op Rosberg.

In de eerste Grand Prix Formule 1 van Rusland startte Hamilton vanaf poleposition. Rosberg kwam in de tweede bocht langszij, maar verremde zich en liet Hamilton weer voor om een penalty te vermijden. Bovendien moest hij direct daarna naar de pits om zijn bij de remmanoeuvre beschadigde banden te laten vervangen. Ook al wist Rosberg zich daarna vanuit het achterveld weer helemaal tot op de tweede plaats naar voren te werken, Hamilton werd niet meer bedreigd en won zo de eerste Grote Prijs van Rusland.

Een nieuwe overwinning op het Circuit of the Americas zou Hamilton weer een stap dichter brengen bij zijn tweede wereldtitel. Na dominant te zijn geweest in de vrije trainingen, moest hij toch de pole laten aan Rosberg, ook al omdat hij een probleem had met de remmen. Ongeveer halverwege de race passeerde Hamilton toch Rosberg en reed zo naar zijn vijfde overwinning op rij, zijn tiende van het seizoen. Hierdoor heeft hij 24 punten meer dan Rosberg, met nog twee races te gaan.

Op het circuit van Interlagos werd de kwalificatie een ware thriller. Rosberg pakte pole met amper 33 duizendste voorsprong. Tijdens de race volgde Hamilton bijna de hele race rond de seconde, maar een foutje net voor zijn tweede pitstop zorgde ervoor dat hij weer achter Rosberg de baan op kwam. Hamilton kwam nog tot binnen een seconde van zijn teamgenoot, maar kon nooit echt een aanval wagen. Hamilton hield zo nog 17 punten over van zijn voorsprong op Rosberg in het kampioenschap.

In Abu Dhabi werd het wereldkampioenschap beslist. Hamilton startte als tweede na een rommelig kwalificatierondje. Hij had echter een superstart en lag al voor de eerste bocht voor Rosberg, zijn enige overgebleven rivaal. De afstand bleef ongeveer 3 seconden, tot Rosberg te maken kreeg met elektronische problemen. Hamilton leek op weg naar de overwinning, maar Massa kwam nog erg dichtbij. Uiteindelijk bleef hij Massa voor en behaalde zo zijn tweede wereldtitel.

Seizoen 2015

Het nieuwe seizoen begon zoals het vorige was geëindigd. Lewis Hamilton pakte de pole in Australië voor teamgenoot Rosberg met meer dan zes tiende seconde verschil. Tijdens de race werd Hamilton nooit echt bedreigd en behaalde zo zijn eerste overwinning van 2015 voor Rosberg en Vettel.

In Maleisië kenden de Mercedes-coureurs enkele problemen tijdens de vrije trainingen en verloren daardoor heel wat tijd. Tijdens een natte kwalificatie behaalde Hamilton wel de pole. De race verliep echter in erg warme omstandigheden, waarin de Ferrari's erg goed voor de dag kwamen. Vettel won voor Hamilton.

In China behaalde Lewis Hamilton de poleposition met amper vier honderdste verschil met Rosberg. Ook de race werd gecontroleerd door Hamilton en hij won uiteindelijk zijn tweede race van het seizoen.

De vierde pole van het jaar kwam er in Bahrein. Hij kwalificeerde er voor Vettel en Rosberg. Vettel moest een extra stop maken voor een nieuwe vleugel, waardoor Hamilton nooit echt bedreigd werd voor de overwinning. Räikkönen reed op een alternatieve strategie naar de tweede plaats voor Rosberg.

Voor het eerst in 2015 kon Hamilton de pole niet veroveren. In Spanje behaalde hij de tweede plaats op zaterdag. Na een mindere start op zondag, bleef Hamilton lange tijd achter Vettel hangen, maar een alternatieve pitstopstrategie zorgde ervoor, dat hij hem toch kon inhalen en alsnog tweede werd. Zijn voorsprong in het kampioenschap werd verkleind tot twintig punten op teamgenoot Rosberg.

Na het incident van het jaar voordien was Hamilton vastbesloten om deze keer wel te winnen in Monaco. Hij veroverde de pole met ruime voorsprong op Rosberg en Vettel. De race werd voortdurend gecontroleerd door Hamilton tot Verstappen met nog een tiental ronden te gaan zwaar crashte: safety car. Mercedes besloot Hamilton een pitstop te laten maken, maar hierdoor kwam hij terug de baan op als derde. In de laatste ronden kon Hamilton Rosberg en Vettel niet meer bedreigen, waardoor hij door deze blunder van zijn team als derde finishte en zijn voorsprong in het kampioenschap zag krimpen tot 10 punten.

De voorbereiding op de grote prijs van Canada verliep niet vlekkeloos. Hamilton crashte in de tweede vrije training en in de laatste vrije training registreerde hij de traagste tijd. Hij behaalde echter met ruime voorsprong de pole voor Rosberg en Räikkönen. Na een gemakkelijke race won hij uiteindelijk z'n vierde race van het seizoen.

In Oostenrijk startte Hamilton opnieuw van pole, ondanks een fout in zijn laatste snelle ronde. Tijdens de start werd hij echter ingehaald door Rosberg. Hij finishte de race op plaats 2.

 
Lewis Hamilton wint zijn thuisrace.

In zijn thuisrace behaalde hij nog maar eens de polepositie. Opnieuw kende Hamilton echter een slechte start en werd hij ingehaald door Massa en Bottas. In een slim tactisch spel rond de bandenwissels wist Mercedes -door eerder te pitten- Hamilton aan de leiding te brengen. Hamilton won voor het tweede jaar op rij in Silverstone.

Hongarije begon veelbelovend: Hamilton was de snelste in alle vrije trainingen en alle kwalificatiedelen. Hij pakte de pole met meer dan een halve seconde voor op teamgenoot Rosberg. De race verliep echter niet zo goed. Bij de start viel hij terug naar P4 en later in de eerste ronde viel hij verder terug naar P10 na van de baan te zijn gegaan (doordat Rosberg terug kwam naar de racelijn bij een inhaalpoging van Hamilton??). Na een inhaalrace kwam hij terug tot P4 toen de safety car op de baan kwam. Bij de herstart was er contact met Ricciardo waarna hij een nieuwe voorvleugel moest halen en later ook nog een drivethrough-penalty kreeg. Opnieuw viel hij terug naar P13. Na opnieuw een inhaalrace finishte hij uiteindelijk als zesde. Hij bouwde wel zijn voorsprong in het WK uit doordat ook Rosberg terugviel na een aanrijding.

Een jaar na de ophefmakende aanrijding met zijn teamgenoot, was Hamilton in België uit op revanche. Hij behaalde z'n 10de pole van het seizoen met meer dan 0,4 seconden voorsprong. Ook tijdens de race werd hij nooit bedreigd en zo won hij zijn tweede Grote Prijs van België.

In Italië bouwde hij zijn voorsprong in het kampioenschap uit tot 53 punten. Hamilton vertrok op pole en werd nooit bedreigd voor de overwinning. Rosberg viel op 2 ronden van het einde uit met een brandende motor. Wel werd het nog even afwachten of Hamilton de overwinning mocht houden nadat er een onderzoek werd gestart naar een te lage bandenspanning tijdens de race. Er werd echter geen actie ondernomen. Zo sloot Lewis het weekend in Italië af met alle snelste tijden tijdens de vrije trainingen en kwalificatie, de overwinning, snelste ronde en alle ronden aan de leiding gereden.

Singapore werd een rampzalig weekend voor Hamilton en Mercedes, Hamilton kwalificeerde zich als vijfde. In de race leek het beter te gaan; Hamilton kon het tempo van z'n voorgangers volgen, tot hij in ronde 26 plots vermogen verloor en moest opgeven.

In Japan kwalificeerde Hamilton zich als tweede, nadat hij zijn eerste ronde niet meer kon verbeteren door een rode vlag situatie. Hamilton had echter een betere start dan Rosberg en haalde zijn teamgenoot in in de eerste bocht. Hamilton reed onbedreigd naar de finish en won zo evenveel races als z'n idool Senna.

Ook in Rusland kon Hamilton de pole niet veroveren, die was opnieuw voor Rosberg. Tijdens de start probeerde Lewis zijn teamgenoot wel te passeren, maar het lukte net niet. Hamilton kreeg uiteindelijk toch de leiding in handen, toen Rosberg problemen kreeg met het gaspedaal en moest opgeven. Hamilton bouwde zijn puntenvoorsprong in het kampioenschap verder uit.

De GP van de VS werd misschien wel de spannendste van het seizoen. Het GP-weekend werd geteisterd door Orkaan Patricia. De tweede vrije training werd geannuleerd en ook het laatste kwalificatiedeel (de kwalificatie werd op zondag verreden) werd niet gereden. Hamilton startte van de tweede plaats op een natte piste. Hamilton had een betere start dan Rosberg en kwam na de eerste bocht aan de leiding. Beide Mercedessen werden ingehaald door de Red Bulls van Kvyat en Ricciardo. Toen de baan begon op te drogen en de rijders overschakelden op droogweerbanden, kwamen Rosberg en Hamilton weer aan de leiding. Tijdens een "visual safety car-fase", wisselden Kvyat, Ricciardo en Rosberg van banden, terwijl Hamilton doorreed. Tijdens een latere safety car-fase, na een crash van Kvyat, wisselde Hamilton banden en viel terug tot achter Rosberg. Acht ronden voor het einde van de race maakte Rosberg echter een stuurfout, waardoor hij de leiding moest afstaan aan Hamilton, die deze niet meer uit handen gaf en hierdoor zijn derde Formule 1-wereldkampioenschap veilig stelde.

De laatste drie races van het seizoen kenden eigenlijk een gelijkaardig verloop. Rosberg wist telkens de pole te veroveren voor Hamilton en tijdens de race kon Hamilton Rosberg nooit dicht genoeg naderen om een inhaalpoging te wagen. Hamilton finishte in de laatste races telkens als tweede achter zijn teamgenoot.

Overzicht Formule 1-carrière

Jaar/jaren Team 2007 - 2012 McLaren 2013 - heden Mercedes 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016* Totaal Aantal races 17 18 17 19 19 20 19 19 19 18 185 Aantal zeges 4 5 2 3 3 4 1 11 10 7 50 Aantal polepositions 6 7 4 1 1 7 5 7 11 9 58 Aantal snelste ronden 2 1 0 5 3 1 1 7 8 3 31 Aantal podiumplaatsen 12 10 5 9 6 7 5 16 17 14 101 Aantal WK-punten 109 98 49 240 227 190 189 384 381 305 2172 Eindstand WK 2 1 5 4 5 4 4 1 1 2

Totale Formule 1-resultaten

  • Races vetgedrukt betekent poleposition, Races cursief betekent snelste ronde

Seizoen Inschrijving Chassis Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pos Punten 2007 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-22 Mercedes FO 108T 2.4 V8 AUS
3 MAL
2 BHR
2 SPA
2 MON
2 CAN
1 VST
1 FRA
3 GBR
3 EUR
9 HON
1 TUR
5 ITA
2 BEL
4 JPN
1 CHN
DNF BRA
7 2 109 2008 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-23 Mercedes FO 108V 2.4 V8 AUS
1 MAL
5 BHR
13 SPA
3 TUR
2 MON
1 CAN
DNF FRA
10 GBR
1 DUI
1 HON
5 EUR
2 BEL
3 ITA
7 SIN
3 JPN
12 CHN
1 BRA
5 1 98 2009 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-24 Mercedes FO 108W 2.4 V8 AUS
DSQ MAL
7‡ CHN
6 BHR
4 SPA
9 MON
12 TUR
13 GBR
16 DUI
18 HON
1 EUR
2 BEL
DNF ITA
12 SIN
1 JPN
3 BRA
3 ABU
DNF 5 49 2010 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-25 Mercedes FO 108X 2.4 V8 BHR
3 AUS
6 MAL
6 CHN
2 SPA
DNF MON
5 TUR
1 CAN
1 EUR
2 GBR
2 DUI
4 HON
DNF BEL
1 ITA
DNF SIN
DNF JPN
5 KOR
2 BRA
4 ABU
2 4 240 2011 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-26 Mercedes FO 108Y 2.4 V8 AUS
2 MAL
8 CHN
1 TUR
4 SPA
2 MON
6 CAN
DNF EUR
4 GBR
4 DUI
1 HON
4 BEL
DNF ITA
4 SIN
5 JPN
5 KOR
2 IND
7 ABU
1 BRA
DNF 5 227 2012 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-27 Mercedes FO 108Z 2.4 V8 AUS
3 MAL
3 CHN
3 BHR
8 SPA
8 MON
5 CAN
1 EUR
19 GBR
8 DUI
DNF HON
1 BEL
DNF ITA
1 SIN
DNF JPN
5 KOR
10 IND
4 ABU
DNF VST
1 BRA
DNF 4 190 2013 Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 W04 Mercedes FO 108Z 2.4 V8 AUS
5 MAL
3 CHN
3 BHR
5 SPA
12 MON
4 CAN
3 GBR
4 DUI
5 HON
1 BEL
3 ITA
9 SIN
5 KOR
5 JPN
DNF IND
6 ABU
7 VST
4 BRA
9 4 189 2014 Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 W05 Hybrid Mercedes PU106A Hybrid 1.6 V6 AUS
DNF MAL
1 BHR
1 CHN
1 SPA
1 MON
2 CAN
DNF OOS
2 GBR
1 DUI
3 HON
3 BEL
DNF ITA
1 SIN
1 JPN
1 RUS
1 VST
1 BRA
2 ABU
1 1 384 2015 Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 W06 Hybrid Mercedes PU106B Hybrid 1.6 V6 AUS
1 MAL
2 CHN
1 BHR
1 SPA
2 MON
3 CAN
1 OOS
2 GBR
1 HON
6 BEL
1 ITA
1 SIN
DNF JPN
1 RUS
1 VST
1 MEX
2 BRA
2 ABU
2 1 381 2016 Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 W07 Hybrid Mercedes PU106C Hybrid 1.6 V6 AUS
2 BHR
3 CHN
7 RUS
2 SPA
DNF MON
1 CAN
1 EUR
5 OOS
1 GBR
1 HON
1 DUI
1 BEL
3 ITA
2 SIN
3 MAL
DNF JPN
3 VST
1 MEX BRA ABU 2* 305*

* Seizoen nog bezig.

‡ Omdat de race in Maleisië werd afgebroken voordat 75% van het aantal ronden is gereden, werden er halve punten uitgereikt.

Overzicht GP2 Series

Seizoen Teamnaam Nr. Races Pole Positions Overwinningen Punten Eindstand WK 2006 ART Grand Prix 02 21 1 5 114 1e

Trivia

  • Lewis Hamilton zat in hetzelfde jaar op school (The John Henry Newman School) als profvoetballer Ashley Young.
  • Hamilton is een groot bewonderaar van de legendarische coureur Ayrton Senna.

Bronnen, noten en/of referenties

 

 

 


Externe links

Zie de categorie Lewis Hamilton van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
2005:
Nico Rosberg GP2-kampioen
2006
Opvolger:
2007:
Timo Glock
Voorganger:
2007:
Kimi Räikkönen Formule 1 Wereldkampioen
2008
Opvolger:
2009:
Jenson Button
Voorganger:
2013:
Sebastian Vettel Formule 1 Wereldkampioen
2014, 2015
Opvolger:
2016:
Formule 1-wereldkampioenen

1950: Giuseppe Farina · 1951: Juan Manuel Fangio · 1952: Alberto Ascari · 1953: Alberto Ascari · 1954: Juan Manuel Fangio · 1955: Juan Manuel Fangio · 1956: Juan Manuel Fangio · 1957: Juan Manuel Fangio · 1958: Mike Hawthorn · 1959: Jack Brabham · 1960: Jack Brabham · 1961: Phil Hill · 1962: Graham Hill · 1963: Jim Clark · 1964: John Surtees · 1965: Jim Clark · 1966: Jack Brabham · 1967: Denny Hulme · 1968: Graham Hill · 1969: Jackie Stewart · 1970: Jochen Rindt · 1971: Jackie Stewart · 1972: Emerson Fittipaldi · 1973: Jackie Stewart · 1974: Emerson Fittipaldi · 1975: Niki Lauda · 1976: James Hunt · 1977: Niki Lauda · 1978: Mario Andretti · 1979: Jody Scheckter · 1980: Alan Jones · 1981: Nelson Piquet · 1982: Keke Rosberg · 1983: Nelson Piquet · 1984: Niki Lauda · 1985: Alain Prost · 1986: Alain Prost · 1987: Nelson Piquet · 1988: Ayrton Senna · 1989: Alain Prost · 1990: Ayrton Senna · 1991: Ayrton Senna · 1992: Nigel Mansell · 1993: Alain Prost · 1994: Michael Schumacher · 1995: Michael Schumacher · 1996: Damon Hill · 1997: Jacques Villeneuve · 1998: Mika Häkkinen · 1999: Mika Häkkinen · 2000: Michael Schumacher · 2001: Michael Schumacher · 2002: Michael Schumacher · 2003: Michael Schumacher · 2004: Michael Schumacher · 2005: Fernando Alonso · 2006: Fernando Alonso · 2007: Kimi Räikkönen · 2008: Lewis Hamilton · 2009: Jenson Button · 2010: Sebastian Vettel · 2011: Sebastian Vettel · 2012: Sebastian Vettel · 2013: Sebastian Vettel · 2014: Lewis Hamilton · 2015: Lewis Hamilton

'